Doa untuk anak soleh

DOA UNTUK ANAK SOLEH
Anda juga boleh download Doa Didik Anak di http://www.scribd.com/doc/5514127/Doa-Didik-Anak.

Dapatkan Tafsir Al-Quran Perkata Serendah RM100. Maklumat lanjut sila klik gambar di bawah :

al-falahiah.com


SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128

رَبَّنَا وَاجْعَلْنَا مُسْلِمَيْنِ لَكَ وَمِن ذُرِّيَّتِنَآ أُمَّةً مُّسْلِمَةً لَّكَ وَأَرِنَا مَنَاسِكَنَا وَتُبْ عَلَيْنَآ إِنَّكَ

أَنتَ التَّوَّابُ الرَّحِيم

Our Lord! And make us submissive unto You and of our offspring a nation submissive unto You, and show us our Manasik, and accept our repentance. Truly, You are the One Who accepts repentance, the Most Merciful.

Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: Orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu dan jadikanlah daripada keturunan kami: Umat Islam (yang berserah diri) kepadamu dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami dan terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani.
SURAH ALI-IMRAN AYAT 38
رَبِّ هَبْ لِى مِن لَّدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَآءِ
At that time Zakariyya invoked his Lord, saying: “O my Lord! Grant me from You, a good offspring. You are indeed the All-Hearer of invocation.”
Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do’a permohonan”.
SURAH AS-SAAFAT AYAT 100
رَبِّ هَبْ لِى مِنَ الصَّـلِحِينِ
“My Lord! Grant me (offspring) from the righteous.”
Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadaku anak yang terhitung dari orang-orang yang soleh.
(Doa Nabi Ibrahim ini dimakbulkan oleh Allah SWT. Baginda mendapat anak lelaki yang soleh dan penyabar iaitu Nabi Ismail a.s)
DOA AGAR ANAK2 MENGERJAKAN SOLAT
SURAH IBRAHIM (14) AYAT 40
رَبِّ اجْعَلْنِى مُقِيمَ الصَّلوةِ وَمِن ذُرِّيَتِى رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَآءِ
“O my Lord! Make me one who performs Salah, and (also) from my offspring, our Lord! And accept my invocation.
Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
DOA MELEMBUTKAN HATI ANAK2 YG NAKAL
SURAH TAHA AYAT 1-6
طه
1. Ta Ha
مَآ أَنَزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْءَانَ لِتَشْقَى
2. We have not sent down the Qur’an unto you to cause you distress,
إِلاَّ تَذْكِرَةً لِّمَن يَخْشَى
3. But only as a Reminder to those who fear (Allah)
تَنزِيلاً مِّمَّنْ خَلَق الاٌّرْضَ وَالسَّمَـوَتِ الْعُلَى
4. A revelation from Him Who created the earth and high heavens
الرَّحْمَـنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى
5. The Most Gracious Istawa the Throne
لَهُ مَا فِي السَّمَـوَتِ وَمَا فِي الاٌّرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى
6. To Him belongs all that is in the heavens and all that is on the earth, and all that is between them, and all that is under the soil
DOA AGAR DIBERI ZURIAT YG MENYEJUKKAN HATI
SURAH AL-FURQAN(25) AYAT 74

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَجِنَا وَذُرِّيَّـتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَاماً
“Our Lord! Bestow on us from our wives and our offspring the comfort of our eyes, and make us leaders of those who have Taqwa.”
Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: Perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertakwa.
AJARKAN ANAK-ANAK DOA UNTUK IBUBAPA
SURAH IBRAHIM (14) AYAT 41
رَبَّنَا اغْفِرْ لِى وَلِوَالِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ
“Our Lord! Forgive me and my parents, and (all) the believers on the Day when the reckoning will be established.”
Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.
Doa agar anak2 patuh pada Allah SWT
SURAH AL-BAQARAH(2) AYAT 128
Doa agar anak2 mengerjakan Solat
SURAH IBRAHIM (14) AYAT 40-41
Doa melembutkan hati anak2 yg nakal
SURAH TAHA AYAT 1-6
Doa agar diberi zuriat yg menyejukkan hati
SURAH AL-FURQAN(25) AYAT 74
About these ads

30 Responses to Doa untuk anak soleh

  1. Desri Wardani berkata:

    Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

    Ya, Rabbi jadikanlah anak-anak kami, anak-anak yang sholeh…Amin.

    Wassalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh

  2. parentingislami berkata:

    Assalamu’alaikum wrwb

    Terima kasih doanya.
    Btw, sekedar usul, bagaimana kalau dituliskan ayatnya. Biar praktis untuk para pembacanya.

    Salam kenal dari kami

    Priyanto Hidayatulla
    http://parentingislami.wordpress.com

  3. aminchehassan berkata:

    Waalaikumussalam…

    Terima kasih Priyanto Hidayatulla. Saya cuba dapatkan doanya dalam bahasa Arab.

  4. Desi berkata:

    Doa untuk anak sangatlah bagus, agar dapat mendidik moral kehidupan yang beragama.

  5. iela berkata:

    salam ustaz…

    maaf bukan surah duha tapi taha ayat 1-6

    terima kasih

  6. sumadi berkata:

    mohon doanya semua jamaah agar anak kami jd anak yg soleh pribadi dan sosialnya.amiin.

  7. raifah berkata:

    salam, saya ingin mendapatkan pendapat..anak sy berusia 4bulan setengah tetapi sejak masuk umur 4bln setengah ni dia dah mula tak nak pada org selain saya dn suami sahaja..pabila saya bwk pergi jalan2 pon begitu juga..jadi saya nak tnya ada tak ayat untuk sy amalkan supaya anak saya mudah dn senang mesra dgn org..terimakasih.

    • aminchehassan berkata:

      Salam,

      Saudari Raifah,

      Cuba biasakan dengarkan bacaan ayat al-Quran ataupun azan kpd anak anda. Kalau tak dapat buat sendiri dengarkan melalui LAPTOP ataupun radio. InsyaALlah berkesan. Cuba amalkan.

  8. bunas berkata:

    alhamdullilah ,insyallah

  9. wheriz berkata:

    Assalamualaikum,

    pohon untuk copy article diatas untuk post di blog saya.

    tq

  10. monaliza bt haron berkata:

    assalamualaikum…sya mempunyai ank berumur 5thn dan sekarang dah masuk tadika..masalahnya ank saya ni x blh duduk diam(nakal) serta x dengar cakap…cukgunya ada mengadu pd saya yg ank saya x dengar ckap wlupun d larang berkali2…ayat apa yg patu saya amal..saya dah cuba membaca ayat taha pdnya…

    • Hamid berkata:

      assalamualaikum… Pada pandangan saya anak-anak yg nakal atau tidak duduk diam agak kurang mendapat perhatian/belaian daripada ibubapa.Anak tu nakal sebab dia nak diberi perhatian. Apabila ditegur bermakna dia diberi perhatian. Jangan biarkan anak anda bermain sendirian. Temankan dia semasa dia makan, tgk tv dll. Bila dirasakan mendapat perhatian sepenuhnya InsyaAllah dia akan berubah nanti. Ikhtiar lain, berdoa selepas sembahyang tahajjud selalu.

  11. aminchehassan berkata:

    Salam kepada Pn Monaliza,

    Tahniah kerana anda dikurniakan seorang anak yang aktif.
    Saya cuba mencari doa-doa yang telah menjadi panduan kepada para ibubapa dalam mendidik anak-anak yang nakal.

    Pohon puan ke link berikut

    http://anakkusoleh.wordpress.com/2011/01/11/tangani-anak-nakal-menerusi-doa/

  12. PATIMAH HUSSIN Hussin berkata:

    assalamualaikum, sya ingin brtnya…..sya mmpunyai seorng anak lelaki yg brumur 16th, anak bungsu dr 5 bradik (4lelaki 1 prmpuan) masalahnya ialah…. dia lmbat brfikir kehadapan, wlaupun sya tahu dia bukan lah tidak pndai. Kdg2 trfikir dhati sya mnkinkah malas, manja,letih……rutin harian anak sya…pagi ke sekolah, petang…3hri smingu ke kelas tuisyen, maghrib mengaji quran (tiap2 malam 20 mt)Tolong bantu sya mnyelesaikn masalah ini .tk.

    • aminchehassan berkata:

      Waalaikumussalam. Puan Patimah, pertamanya tahniah dianugerahkan 5 orang cahaya mata. Saya yakin puan mempunyai pengalaman yang lebih banyak daripada saya sendiri. Anak puan yang memasuki alam remaja semestinya mempunyai pelbagai konflik dalam diri diri. Mereka mula mempunyai pelbagai pemikiran dan tanggungjawab yang dirasakan menghimpit mereka. Saya yakin jika puan boleh bertanya face to face dengannya tanpa kehadiran anak-anak yang lain, dia pasti akan menceritakan kepada puan masalahnya yang sebenar. Segala kelakuan yang ditunjukkannya itu mungkin disebabkan masalah tersebut. Harap dapat menolong puan.

      Ketua Editor
      AnakkuSoleh

  13. fauzi ahmad berkata:

    Bagus artikel ini, yang penting kita sama -sama amal

  14. yanti berkata:

    mohon share ye?

  15. maz berkata:

    Assalamualaikum,ustaz
    Alhamdulillah saya mempunyai enam orang anak, dua lelaki dan empat perempuan.Sulung dan nombor dua saya hantar ke sekolah tahfiz tetapi no dua ni kurang bersungguh-sungguh untuk menghafaz Al-Quran dan cuba untuk tidak mahu belajar di situ tetapi saya pujuk juga tapi dia bersikap tidak peduli apa yang saya nasihatkan itu. Harap ustaz dapat beri cara bagaimana saya dapat mendoakan agar hatinya terbuka untuk bersungguh-sungguh menghafaz Al-Quran.

    • aminchehassan berkata:

      Waalaikumussalm,

      Pertamanya tahniah Puan Maz kerana dikurniakan anak-anak permata. Apa yang pertama kita kena terima ialah setiap anak mempunyai kelebihan dan kelemahan yang berbeza. Tahap kemampuan mereka pun berbeza-beza. Cadangan saya puan kena bercakap secara personal dengan anak itu. Tanya apakah sebenar minat anak tersebut. Pada pandangan saya, jika minatnya tidak bercanggah dengan kehendak Islam maka galakkanlah. Cuma kena sentiasa dinasihatkan agar minat itu menyumbang kepada Islam.

      Ketua Editor,
      AnakkuSoleh.Wordpress.com

  16. abdillah berkata:

    As-salam
    Permisi,minta izin untuk share isi kandungnya ya.

  17. alia berkata:

    mohon share

  18. Maizatulhana berkata:

    Assalamualikum..Minx izin copy doa untuk anak soleh ni ye.. Untuk d kongsi dgn pembaca blog saya..insya Allah..

  19. Glaring Stones berkata:

    Alhamdulilah….sy suka dgn smua doa2 yg ada…Minta izin copy smua doa2 nya untuk berkongsi dgn sahabat2…InsyaAllah… Terima Kasih..

  20. nanangkusrianto berkata:

    maaf ana juga mencopas

  21. nanangkusrianto berkata:

    maaf ana meng copas

  22. yhu jien berkata:

    anak jaman sekarang maklum

  23. gue kan anak sholeh……………………iya ghak broooo0000…………………………

  24. Makasih infonya
    semoga anak2 kita menjadi anak soleh

  25. Az Lina berkata:

    Terima kasih infonya,,,moga anak-anak kita menjadi anak yg soleh dan soleha,,,Aameen yarobahalamin,,,,,.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 71 other followers

%d bloggers like this: